Monteren doe je zo!

Voor de meeste videomontage programma's zou je het volgende kunnen zeggen:

Beelden uit de camera op je PC zetten.
- Welk formaat - meestal MP4 maar je komt ook MOV en AVI tegen. Deze zijn allemaal in het videomontage programma in te laden.
- Waar zet je de opnamen neer op je PC? - De beste mappenstructuur is:
1-Materiaal - hierin mappen met de titels (als bestandsnaam) van je te maken video's en daarin de camera clips, foto's en audio's.
2-Projecten - wat op de tijdlijn gemonteerd is/wordt sla je hier op als project
3-Videos klaar - Als je het project gaat exporteren komt hier de MP4 van de video te staan
Twee opmerkingen:
1) als je veel filmt heb je veel materiaal. Maak dan onder bovengenoemde 3 mappen weer mappen van jaartallen bv. 2022, 2023 etc.
2) gebruik voor de materiaalmap de naam van de titel van de film als bestandsnaam (bv, '20230722_Vakantie Texel') en gebruik dezelfde naam voor het project en ook de video klaar. Zo weet je alles snel terug te vinden als je achteraf nog iets wil aanpassen. Zoals je ziet zet je er ook jjjjmmdd_ voor waardoor al je materiaal, projecten en videos klaar in volgorde van opname staan.
- Om de beelden (uit 1-Materiaal) op de tijdlijn te zetten kan het nodig zijn dat je in het montage programma de betreffende map op moet geven. Ook kan het nodig zijn de clips het programma in te slepen. Let daarbij vooral op de volgorde. Soms van te voren opgeven dat de clips in de juiste volgorde staan (sorteren op naam). Wijzig de namen van de clips nooit!
Als je met meerdere SD-kaartjes hebt gewerkt (bij grotere producties), maak dan voor elke SD-card een aparte ondermap. Dan overschrijf je gelijk genummerde clips niet. Je kan die mappen bv. de namen van de filmers geven of gewoon SD-1, SD-2 etc..

Als alles op de tijdlijn staat...
Om te beginnen:
- Wat je NIET wil schuif je een tijdlijn naar beneden.
- Wat je WEL wil schuif je een tijdlijn naar boven.
- Waar je over twijfelt laat je staan.
LET OP: Hou de ruimte waar de verschoven clips hebben gezeten, nog wel beschikbaar/open zodat je later, bij nader inzien, een clip op de middelste tijdlijn gemakkelijk kan terugzetten.
Als je klaar bent laat je alles van de bovenste tijdlijn aan elkaar aansluiten. De andere twee tijdlijnen verwijder je of zet je op onzichtbaar.

Clips koppelen
- De meeste overgangen kunnen 'hard' achter elkaar.
- Als je uit de hand hebt gefilmd moet je meestal de eerste en laatste beelden van een shot verwijderen omdat er beweging in zit (veroorzaakt door het indrukken en loslaten van de opnameknop).
- Werk je met meer camera's en personen blijven in beeld, gebruik dan korte overvloeiers.

Extra bewerkingen
- Picture in picture (beelden naast of boven elkaar) - zie ook alinea Foto's.
- Slow motion of Versnellen - let op, dit kan problemen geven bij exporteren. Soms kan je dan beter de vertraagde of versnelde delen apart exporteren en daarmee vervangen in het origineel.
- Kleur aanpassen
- Inzoomen (digitaal) ofwel uitsnijden - dit is per montage programma anders. Vooral het starten en beëindigen van een zoom zou je moeten kunnen vertragen.

Foto's
- Foto's kan je in de film plaatsen maar laat ze 'bewegen' door in- of uitzoomen (Pan/Zoom)
- Sommige programma's hebben 'Smart Movie' die van een serie foto's in- of uitzoomende beelden maakt met variërende overgangen.
- Als foto's toch verticaal zijn gemaakt kan je a) inzoomen, b) pan-zoomen, c) achter de foto een vergrote versie vaag zetten, d) 2 verticale foto's naast elkaar (Picture in picture) en naar believen na elkaar laten opkomen.

Titels
- Verzin iets pakkends als openingstitel.
- De titel hoeft niet perse aan het begin - voorbeeld
- Doe iets met je titel... dus laat je titel bewegen, gebruik een kleurtje etc.
- Sluit niet af met 'Einde' maar spreek een 'punchline' in als slotzin b.v. 'We zullen ons deze vakantie nog vele jaren herinneren'. Aftiteling kan natuurlijk altijd, soms samen met wat beelden.
- Het is soms aan te bevelen om na de eerste beelden (introductie) een zg. 'Bumper' in te lassen. Daarin kan je iets over jezelf laten zien of een kleine reclame of vraag om te abonneren enz. 
- Sluit je film (laatste beelden) af met een titel zonder tekst (lege titel) en maak daar een overvloeier naar toe. Daardoor eindigt je film altijd zwart en blijft het laatste beeld niet nog vaag op het projectiedoek staan.

Geluid/Muziek/Voice-Over
- Een film is pas een film als er ook geluid bij is. Dat kan een sfeer muziekje zijn maar liefst ook ingesproken tekst die uitleg geeft over de film.
- Toevoegen van geluidseffecten kan de film verlevendigen. Vervang bv. storende windgeluiden aan het strand door strandgeluiden die je op Internet kan vinden.
- Gebruik van een plopkap is natuurlijk heel goed maar die heb je niet altijd voor handen. Doe desnoods een zakdoek om/over de microfoon.
- Kijk ook eens naar het geluid Woosh of Swoosh. Als je plots een tekst in beeld brengt kan je zo'n geluid er onder zetten om er uitstraling aan te geven (zoals ze dat bijvoorbeeld vaak doen in Klokhuis).